مقالات تخصصی عطر

فیکساتور عطر

یکی از سوالات همیشگی ما در هنگام خرید  میزان عطر ماندگاری می باشد. برای دانستن میزان ماندگاری عطرها ابتدا باید که با ساختار عطر ها آشنا شوید و دسته بندی عطر ها را بدانید. زیرا که هر دسته از عطر ها
ماندگاری متفاوتی دارند. اطلاعات بعدی که باید د ر این زمینه داشته باشید اندازه مولکولی مواد اولیه است و در نهایت باید که با فیکساتور عطر یا ماده ادکلنی یا همان الکل ، ماده مخصوص عطر بدانید
.


ماندگارترین عطر  

همان طور که درصد ترکیبات معطر کاهش می ‌یابد،  شدت و طول عمر عطر نیز کاهش می‌ یابد یعنی هر قدر مواد معطر بیشتر باشند و الکل کمتر، عطر پایداری بیشتری خواهد داشت یعنی بر اساس میزان ماده معطر در عطر نام‌های مختلفی روی شیشه‌های این محصول خوشبو وجود دارد.

ترکیب آب و الکل به‌ عنوان حلال مواد معطر به‌ کار می ‌رود. در عمل گرمای بدن سبب می‌شود تا حلال به‌ سرعت تبخیر شده و عطر روی پوست باقی بماند تا به‌ تدریج طی چندین ساعت تبخیر شود.

انواع عطر براساس غلظت عطر  

انواع عطر بر اساس غلظت به دسته‌های مختلفی از جمله پرفیوم، ادوپرفیوم، ادوتویلت، ادکلن و اوفرایش تقسیم می‌شوند.

 پرفیوم  

این نوع عطر که با اسامی دیگری همچون اکستریت دوپرفیوم (Extrait de Parfum) یا عطر خالص نیز شناخته می‌شود، بیشترین میزان غلظت را دارد. غلظت عطر در پرفیوم بین ۱۵ تا ۴۰ درصد است. پرفیوم در میان تمام انواع عطر دوام بیشتری دارد و معمولاً بین ۶ تا ۸ ساعت روی لباس یا بدن، رایحه خوش متصاعد می‌کند.

ادوپرفیوم   

بعد از پرفیوم، ادوپرفیوم (EDP) بیشترین میزان غلظت را دارد. غلظت این نوع از عطرها، بین ۱۵ تا ۲۰ درصد است. ادوپرفیوم‌ها به‌طور میانگین بین ۴ تا ۵ ساعت دوام دارند و از نظر قیمت، از پرفیوم ارزان‌تر بوده و حاوی الکل بیشتری هستند.

ادوتویلت یا ادوتوالت  

واژه ادوتویلت که از زبان فرانسوی گرفته شده است، معنای «آماده شدن» دارد. غلظت عطر در ادوتویلت بین ۵ تا ۱۵ درصد است و قیمت آن نسبت به ادوپرفیوم کمتر است.

ادکلن  

غلظت عطر در ادکلن (EDC) بسیار کمتر از سایر عطرهای عنوان شده است و بین ۲ تا ۴ درصد روغن عطر دارد و حاوی مقادیر بسیار زیادی الکل است.

اوفرایش  

ماندگاری اوفرایش مشابه ادکلن است و رایحه آن معمولاً تا ۲ ساعت دوام دارد، اما غلظت آن معمولاً از ادکلن کمتر بوده و بین ۱ تا ۳ درصد است. اگر چه اوفرایش غلظت اندک دارد، اما حاوی مقادیر بالای الکل نیز نمی‌باشد، بلکه در این محصول آب جایگزین الکل شده است.

اندازه مولکولی مواد اولیه  

همان طور که در شیمی یاد گرفته ایم. بعضی مواد فرار بودند و دمای جوش بسیار پایینی داشتند این مواد داری وزن مولکولی پایین‌تری بودند در ترکیب عطر ماندگاری عطر هم به این موضوع بستگی دارد. یعنی موادی که عامل بوی مرکبات هستند اکثرا جزو مواد ریزمولکول می‌ باشند.
بنابراین  در نت اولیه قرار می ‌گیرند و بعد از اسپری بر روی پوست به سرعت از پوست جدا می‌شوند به سرعت  در فضا پخش شده و به مشام شما میرسند برای همین است در لحظه اول این عطرها پخش بسیار بالایی دارند و بعد کلا ناپدید می‌شوند اما از طرفی دیگر عطرهای عودی(oud) و چرمی(leather) به دلیل ماهیت موادی که دارند که درشت مولکول هستند دیرتر تبخیر می‌شوند و ماندگاری بالاتری دارند.

فیکساتور عطرفیکساتور عطر جهت رقیق کردن عطر و باز شدن ملکول های عطر از هم برای ایجاد خط بو و پخش بوی عالی می باشد. این ماده ادکلنی در ایجاد عدم لک شدن روی لباس نقش به سزایی دارد.

مزایا استفاده از فیکساتور  

استفاده از فیکساتور عطر در ترکیبات و فرمول ساخت عطر مزایایی را برای عطر به همراه می آورد.

  • بوی عطر را تغییر نمی دهد و از فساد عطر جلوگیری می کند.
  • به علت استفاده از پلی سوربات درجه یک از وجود رسوبات در عطر جلوگیری می کند.
  • به علت استفاده از استابلایزر کیفیت بالا، ماندگاری عطر را افزایش می دهد.
  • با استفاده از فیکساتور عطر مناسب و سازگار با عطر، پخش بوی عطر را به صورت چشمگیری افزایش می دهد.
  • جالبتر از همه این محصول به علت استفاده از ترکیبات مناسب با انواع عطرها با غلظت های مختلف سازگاری دارد.

غلظت فیکساتو  

مقدار ترکیب فیکساتور عطر با توجه به غلظت و رنگ عطر متغیر است یعنی هر چه عطر غلیظ ‌تر باشد مقدار فیکساتور بیشتری باید قاطی شود تا در زمان اسپری کردن، عطر را کاملا بر روی لباس یا بدن پخش کند. ادکلن های اورجینال بیش از ۸۰ درصد فیکساتور دارند و این بر روی جعبه یا شیشه ادکلن ( ادوکلن ) درج شده است در واقع هر چقدر که فیکساتور بیشتری در عطر باشد پخش بو و خط بویی بالاتری خواهد داشت ولی ماندگاری عطر کاهش داده می ‌شود.